h ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΕΛΙΑ

the olive.jpg
 
 

Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΕΛΙΑ

Είναι γνωστή και σαν Γαϊδουρελιά, Γαϊδουρολιά, Δαμασκηνάτη, Αδρόκαρπη, Παλαμάρα, Αγγουράκι, Ισπανική κ.ά. Η βοτανική της ονομασία είναι Olea europaea var.macrocarpa ή molis ή prunera. Πρόκειται, πιθανότατα, για απόγονο μιας αρχαίας Ελληνικής ποικιλίας, που είχε το όνομα Ορχάς ή Ορχέμων.

Είναι κρεμοκλαδής και αρκετά παραγωγική αλλά αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι το εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος των καρπών που παράγει φυσικά και αβίαστα, προφανώς λόγω του γενετικού υλικού (DNA) που φέρει. Το βάρος των καρπών φτάνει συχνά τα 20gr, αλλά ανευρίσκονται και ελιές με βάρος μεγαλύτερο των 30gr.

  Ο καρπός της αποδίδει εξαιρετικές επιτραπέζιες ελιές αλλά και εξαιρετικό ελαιόλαδο με ιδιάζουσα γεύση αλλά σε μικρή αναλογικά ποσότητα.