ΣΧΕΤΙΚΑ με εμασ

about us.jpg
 
 

ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΑΣ

Το κτήμα μας βρίσκεται στην ανατολική Πελοπόννησο, στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας. Η καλλιέργεια της ελιάς ήταν εδώ, ανέκαθεν, κυρίαρχη δραστηριότητα, ενώ η έναρξή της χάνεται στα βάθη του χρόνου.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Το 1991, δύο σύζυγοι Ιατροί, η Αμερινή Δημητρακοπούλου και ο Μιχάλης Αϊνατζόγλου, υπέκυψαν στην μαγεία της ελιάς και προχώρησαν στον εκσυγχρονισμό του πατρογονικού ελαιώνα, δίνοντας συνέχεια έτσι σε ένα έργο αιώνων.

Η σύγχρονη αυτή μορφή διαχείρισης στηρίχτηκε στον σεβασμό προς το περιβάλλον και τους κανόνες της αειφορίας. Στόχος ήταν όχι απλά η καλλιέργεια της ελιάς, αλλά και η παραγωγή και ανάδειξη νέων τελικών ελαιοκομικών προϊόντων. Αυτό έγινε όχι με την συναίσθηση του απλού γεωργού, αλλά με αυτήν του παραγωγού τροφίμων.

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Σήμερα στο κτήμα μας καλλιεργούνται κυρίως ελαιόδενδρα της ποικιλίας Δαμασκηνοελιά ή Γαϊδουρελιά. Πρόκειται για μια μετεξέλιξη του παλαιού ελαιώνα που έγινε με τη φύτευση νέων δένδρων αλλά και με την αλλαγή ποικιλίας παλαιών δένδρων που ανήκαν στις ποικιλίες Αγουρομάνακο και Μεγαρίτικη.

Γενικά ακολουθούνται κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των εχθρών της καλλιέργειας. Η άρδευση γίνεται με σταγόνες και η κατάσταση των δένδρων και του εδάφους παρακολουθούνται συστηματικά με τακτικούς ελέγχους αλλά και με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Πιστοποίηση: ΕΛΟΤ EN ISO 22000:2018

 
 
P-ABOUT_Harvest.jpg
 
 

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Η συγκομιδή αρχίζει τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται συνήθως, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους.  Η διάρκειά της είναι μεγάλη γιατί, για την παρασκευή κάθε εμπορικού τύπου ελιάς, απαιτείται συγκεκριμένο στάδιο ωρίμανσης του καρπού.

Η επιλογή αυτού του συγκεκριμένου σταδίου δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί η ωρίμανση προοδεύει με το χρόνο και κατά κανόνα είναι ανομοιόμορφη στο ίδιο δένδρο. Πολλές φορές  χρειάζεται το ίδιο δένδρο να συγκομιστεί 2 και 3 φορές, στην ίδια σεζόν.

Αυτή η πραγματικότητα συνιστά μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες κατά την παρασκευή Φυσικής ελιάς  και αυξάνει σημαντικά το χρόνο και το κόστος.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ ΕΛΙΑ

Είναι απολύτως απαραίτητο να εξηγηθεί εδώ ο όρος "Φυσική Ελιά", ώστε να ενημερωθεί ο καταναλωτής. Ο όρος αυτός δεν είναι γενικός και αόριστος, αλλά ορίζεται σαφώς στους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τις ελιές (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, Codex Alimentarius) ως εξής: 

Φυσικές ή Μη Επεξεργασμένες ονομάζονται οι ελιές στις οποίες κατά την παρασκευή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί Αλκαλικά διαλύματα (καυστική σόδα-ποτάσα), ενώ αυτές στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί, ονομάζονται Επεξεργασμένες.

Με τη χρήση της καυστικής σόδας οι ελιές ξεπικρίζουν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ με το φυσικό τρόπο χρειάζονται πολλοί μήνες. Επίσης, σε κάποιους τύπους, οι ελιές “βάφονται” από πράσινες σε μαύρες  πάλι με τη χρήση καυστικής σόδας.

Εμείς έχουμε απορρίψει αυτές τις εύκολες και γρήγορες, ξενόφερτες μεθόδους, που μειώνουν την διατροφική αξία και αλλοιώνουν την υφή και τη γεύση της ελιάς και επιμένουμε στους Ελληνικούς παραδοσιακούς φυσικούς τρόπους, έστω και αν είναι χρονοβόροι και πιο δαπανηροί.