to abokanto.

 
 

λιγα λογια

Το αβοκάντο είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση φυτού και καρπού, με αχαλίνωτη επέκταση και ευρεία διασπορά σε πολλές περιοχές των ηπείρων του πλανήτη, που συνοδεύεται από ασταμάτητη αύξηση της ζήτησης.

Σύντομα, αναμένεται να γίνει ο πρώτος εμπορεύσιμος καρπός παγκοσμίως. Η γενική αγορά το 2024 έφτασε στο ύψος των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η παραγωγή στα 9 εκατομμύρια τόνους.

Σε αυτά συντείνουν η, γενικά καλή, προσαρμοστικότητα του δένδρου, η κλιματική αλλαγή, η σχετική ανάπτυξη τεχνογνωσίας και κυρίως η αποδοχή και προτίμηση του από τον καταναλωτή.

 

Κατανάλωση - Χρήσεις

  • Καταναλώνεται ωμό, σε σαλάτες, αλείμματα όπως το μεξικανικό γουακαμόλε, σάλτσες, συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Σε μερικές κουζίνες, εκτός από τον καρπό αξιοποιούνται και τα φύλλα του.

  • Αποδίδει βρώσιμο έλαιο, εξαιρετικής ποιότητας.

  • Χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και μάσκες προσώπου.

 

Διατροφική Αξία

Η σταθερά αυξανόμενη κατανάλωση οφείλεται στην βάσιμη αντίληψη ότι, πέραν από τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, προσφέρει πολλά θετικά στην υγεία του ανθρώπου.

Θεωρείται σαν μια από τις ονομαζόμενες υπέρ-τροφές (superfoods) και περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Είναι πλούσιο σε καλές για την υγεία λιπαρές ουσίες (67% Ελαϊκό οξύ), φυτικές ίνες, βιταμίνες και φτωχό σε νάτριο και ζάχαρη. Δεν περιέχει, βέβαια, χοληστερόλη. Ο μισός καρπός ενός μέτριου αβοκάντο περιέχει περισσότερο Κάλιο, από μια μέτρια μπανάνα.

Η κατανάλωσή του ευθυγραμμίζεται με πρότυπα για υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, η δίαιτα DASH και άλλες.