Εγκατάσταση Φυτείας
Οι πληροφορίες που χρειάζεστε για τη δημιουργία μίας φυτείας αβοκάντο.
Αναλυτικά
Απαραίτητα πρέπει να γίνει μια μελέτη από ειδικό γεωτεχνικό, που γνωρίζει το φυτό. Τα φυτώρια διαθέτουν υποχρεωτικά γνώστες γεωπόνους και μπορούν να βοηθήσουν. Ένας μόνο μελετητής και σύμβουλος είναι αρκετός, γιατί, όπως λέει ο λαός μας: Οι πολλές μαμές το παιδί το βγάζουν στραβό!
Στοιχεία που θα αξιολογηθούν στο υποψήφιο αγροτεμάχιο είναι:
Το υψόμετρο
Ο προσανατολισμός σε σχέση με τον Νότο ( προσήλιο ή αποσκερό)
Η κλίση του εδάφους
Οι μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες της τελευταίας 5αετίας-10ετίας
Οι επικρατούντες άνεμοι ετησίως και η συνήθης έντασή τους
Ανάλυση-είδος εδάφους
Ανάλυση-ποιότητα αρδευτικού νερού
Η μακροσκοπική-εμπειρική εκτίμηση της συμπεριφοράς στην ταχύτητα αποστράγγισης, μετά από βροχή τουλάχιστον 8 ωρών
Οι γειτονικές καλλιέργειες και η κατάστασή τους
Η γειτνίαση με μελισσοκομεία και άγριες, μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις
Η κατηγορία του καλλιεργητή ( επαγγελματίας-ερασιτέχνης) και οι σχετικές επιδιώξεις του
Το μέγεθος της έκτασης και της επένδυσης
Οι αποστάσεις φύτευσης ποικίλουν από την κλασική-παραδοσιακή με 15 δένδρα/στρέμμα, μέχρι την σύγχρονη πυκνή φύτευση με 100 και πλέον δένδρα/στρέμμα.
Οι πυκνές φυτείες προσφέρουν ευκολία, δηλαδή μείωση κόστους, στις εργασίες και τη συγκομιδή, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους ψεκασμούς, καλύτερη ποιότητα καρπού, ταχύτερη είσοδο σε παραγωγή, καλύτερη απόδοση των μηχανισμών αντιπαγετικής προστασίας, όπου χρειάζονται, δυνατότητα θερμοκηπιακής καλλιέργειας.
Οι αποστάσεις φύτευσης επιλέγονται ανάλογα με κάποιους παράγοντες, αλλά και την τάση βλάστησης της κυρίαρχης ποικιλίας. Μια μέτρια πυκνή φύτευση, εύκολα διαχειρίσιμη είναι 4 x 5 ή 4,5 x 6 μέτρα, για την ποικιλία Hass.
Η επιτυχία μιας πυκνής φυτείας εξαρτάται κατά πολύ από το σχήμα σκελετικής διαμόρφωσης των δένδρων (κύπελο, μονόκορμο, δίκορμο) και το επιμελές κλάδεμα.
ΔΙΚΟΡΜΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ
Επιλογή Ποικιλίας
Το πλέον επιθυμητό αβοκάντο στην αγορά είναι το Hass, που έχει μικρό-μέτριο ωοειδή καρπό, ανώμαλη επιφάνεια και σκούρο ιώδες-μελανό χρώμα, όταν ωριμάσει. Έχει εξαιρετική ποιότητα σάρκας, αντοχή στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς και τη συντήρηση και καθαρίζεται εύκολα. Επιθυμητό και για εξαγωγή.
Avocado Hass
Ώριμη φάση του καρπού.
Το δεύτερο είναι το Fuerte, με μέτριο-μεγάλο απιοειδή καρπό, λεία επιφάνεια και πράσινο χρώμα.
Avocado Fuerte
Ώριμη φάση του καρπού.
Είναι το «κλασικό» αβοκάντο, με εξαιρετική ποιότητα. Επιθυμητό και για εξαγωγή.
Το Fuerte, όπως διαπιστώσαμε, προσαρμόζεται άριστα στις γενικές συνθήκες του νομού Αργολίδας, μάλλον και όλης της Πελοποννήσου.
Άλλες ποικιλίες είναι το Zutano, το Bacon, το Pinkerton, το Reed.
Επιλογή Δενδρυλλίων
Η παγκόσμια παραγωγή αβοκάντο αναπτύχτηκε από δένδρα εμβολιασμένα σε υποκείμενα σπορόφυτα.
Μια σύγχρονη τάση, που ήδη έχει γίνει αποδεκτή, είναι ο εμβολιασμός σε γνωστά υποκείμενα αβοκάντο, που έχουν κάποια επιθυμητά, κατά περίπτωση, χαρακτηριστικά.
Πολλά τέτοια υποκείμενα έχουν αναπτυχτεί και περισσότερα αναμένονται, αλλά δεν είναι βέβαιο ποιά από αυτά εξυπηρετούν τον σκοπό, για τον οποίο φτιάχτηκαν και αν τελικά θα επικρατήσουν .
Η αγενής παραγωγή των υποκειμένων απαιτεί μια σύνθετη και χρονοβόρο διαδικασία.
Το κόστος των έτοιμων για φύτευση δενδρυλλίων είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό των σπορόφυτων, σε βαθμό που να μην δικαιολογεί γενικά τον πειραματισμό.
Για παράδειγμα θα αναφέρω ότι, αν σε μια έκταση φυτευτούν δενδρύλλια από γνωστό υποκείμενο, δεχτούν την ορθή φροντίδα και αποτύχουν να προσαρμοστούν, θα αποτύχουν όλα, αφού έχουν τον ίδιο γονότυπο.
Αν ήταν από σπορόφυτα, θα αποτύγχαναν μόνο μερικά, λόγω της ποικιλότητας του γενετικού τους υλικού.
Έτσι σκεφτόμαστε σήμερα, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξουμε γνώμη μετά από κάποια χρόνια.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι εγκατάστασης μιας φυτείας, ακόμα και με φύτευση σπόρων ή σπορόφυτων κατευθείαν στον αγρό, που αργότερα εμβολιάζονται, όμως συνοδεύονται από μεγάλη απώλεια χρόνου και φυτών και τελικά στοιχίζουν περισσότερο.
Η πλέον σίγουρη και συμφέρουσα μέθοδος είναι η φύτευση διετών ή τριετών δενδρυλλίων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Το αβοκάντο έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης, αλλά και υψηλή ανταποδοτικότητα.
Ανάλογα με τον αριθμό δένδρων, που μπορεί να είναι από 40 έως και 100/στρέμμα, το κόστος δένδρων και υλικών κυμαίνεται από 900 έως 2000Ε/στρέμμα. Δεν περιλαμβάνονται τα εργατικά. Το κόστος καλλιέργειας είναι περίπου ανάλογο της λεμονιάς, πορτοκαλιάς, επιτραπέζιας ελιάς.
Στις πυκνές φυτείες, αναμένεται κατά το τρίτο-τέταρτο έτος συγκομιδή 1200 κιλά/στρέμμα, που αυξάνεται με τα χρόνια μέχρι 2500 κιλά/στρέμμα. Δεν είναι σπάνια και συγκομιδή 4000 κιλών/στρέμμα.
Οι εκτιμήσεις κόστους και παραγωγής είναι μόνο ενδεικτικές. Στην πράξη τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα, αλλά και χειρότερα.