η ιστορια του αβοκαντο

 
 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ αβοκαντο

Το φυτό, σύμφωνα με σύγχρονους ερευνητές, προέρχεται από την περιοχή της πολιτείας Πουέμπλα, στο Νότιο - Κεντρικό Μεξικό, όπου άρχισε να καταναλώνεται από ανθρώπους περίπου πριν από 10.000 έτη. Εξημερώθηκε σαν καλλιέργεια, πριν από 5.000 έτη και ο καρπός του εκτιμήθηκε ιδιαίτερα σαν τροφή, πολύτιμο δώρο, ακόμα και σαν νόμισμα συναλλαγών, από τους Μάγια, τους Αζτέκους και άλλους προγενέστερους λαούς, που πίστευαν ότι έχει ιδιαίτερες ιδιότητες.

Η ονομασία αβοκάντο προέρχεται από την λέξη ahuacatl (όρχις) της γλώσσας Nahuatl των ιθαγενών του Μεξικού. Η καλλιέργειά του επεκτάθηκε στην κεντρική Αμερική μέχρι την Κόστα Ρίκα και ποτέ δεν έπαυσε να εξαπλώνεται. Σήμερα οι κυρίαρχες χώρες παραγωγής είναι το Μεξικό, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού, η Ινδονησία και η Κολομβία.

Εμπορικά καλλιεργείται επίσης στην Φλόριντα, την Καλιφόρνια, την Χαβάη, την Κένυα, την Αιτή, την Χιλή, την Νότια Αφρική, την Βραζιλία, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, και σε μερικές Μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, το Ισραήλ και η Ελλάδα (Κρήτη).