Το Δέντρο του Αβοκάντο
ΓνωριμΙα με το φυτό
Είναι αειθαλές δένδρο, που μπορεί να φτάσει σε μεγάλο ύψος και ανήκει στην οικογένεια Lauraceae ( Δαφνίδες). Διακρίνονται τρείς βοτανικοί τύποι, με ομοιότητες και μερικές διαφορές.
1 . Μεξικού (Persea americana, variety drymifolia). Υπό-τροπικό φυτό με τα πλέον ανθεκτικά στο κρύο είδη. Αναγνωρίζεται από την χαρακτηριστική οσμή άνηθου, που αναδύουν τα φύλλα του. Μικρός-Μέτριος καρπός με λεπτό φλοιό και πλούσια γεύση, εξαιρετική ποιότητα. εικόνες 0929 και 0862
2 . Γουατεμάλας (P. americana, variety guatemalensis). Υπό-τροπικό φυτό με μέτρια ανθεκτικότητα στο κρύο. Μέτριος-Μεγάλος καρπός με παχύ φλοιό και διαφορετική γενικά εποχή ωρίμανσης.
3 . Δυτικών Ινδιών (P. americana, variety americana). Τροπικό φυτό με περιορισμένη εξάπλωση.
Πολλές διαδεδομένες εμπορικά ποικιλίες αποτελούν υβρίδια, όπως το Hass και το Fuerte, που είναι υβρίδια Μεξικού-Γουατεμάλας.
ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ
Το αβοκάντο εμφανίζει πλούσια ανθοφορία, σε πυκνές ανθοταξίες. Τα άνθη του παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο ερμαφροδιτισμού αλληλουχίας, που αποκαλείται Πρωτόγυνος Διχογαμία.
ΑΝΘΟΤΑΞΙΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΗ ΣΕ ΑΡΣΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΗ ΦΑΣΗ
Το ίδιο άνθος διαθέτει ταυτόχρονα θηλυκά και αρσενικά λειτουργικά όργανα. Ανοίγει και κλείνει 2 φορές μέσα σε δύο ημέρες. Στο πρώτο άνοιγμα σαν θηλυκό και στο δεύτερο σαν αρσενικό.
Δηλαδή, δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά δένδρα αβοκάντο, αλλά τύπου Α και Β.
Στα τύπου Α, τα άνθη ανοίγουν το πρωί σαν θηλυκά, κλείνουν το μεσημέρι και ανοίγουν πάλι το απόγευμα της επόμενης ημέρας σαν αρσενικά.
Στα τύπου Β, ανοίγουν το απόγευμα σαν θηλυκά, κλείνουν και ανοίγουν το επόμενο πρωί σαν αρσενικά.
Φαίνεται ότι, αποθαρρύνεται η αυτογονιμοποίηση, παρότι η γύρη είναι αυτοσυμβατή και ενισχύεται η σταυρογονιμοποίηση.
Ο συγχρονισμός αυτός δεν είναι απόλυτος και μπορεί να εμφανίσει διακυμάνσεις, λόγω παραγόντων του περιβάλλοντος, αλλά και της ιδιαίτερης τάσης κάποιων ποικιλιών.
Στην πράξη, οι περισσότερες ποικιλίες, άλλες λίγο, άλλες πολύ, παράγουν καρπούς ακόμα και σε έλλειψη δένδρων επικονιαστών. Η κρατούσα άποψη όμως είναι ότι, για μια καλή καρποφορία οι επικονιαστές, δηλαδή δένδρα άλλων ποικιλιών διαφορετικού τύπου ( Α ή Β ), είναι απαραίτητοι.
ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ
ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ - ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ
Αν, η αναλογία ανθέων προς τους συγκομιζόμενους καρπούς, είχε το μέγεθος και τη σταθερότητα κάποιων άλλων δένδρων, η τιμή του αβοκάντο στην αγορά θα ήταν ίσως, παρόμοια με αυτήν του μήλου ή του πορτοκαλιού.
Η επικονίαση, η καρπόδεση και η διατήρηση του καρπού μέχρι τη συγκομιδή, αποτελούν αδύναμα και ασταθή σημεία.
Επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως καιρικές συνθήκες, την υγεία και δύναμη των δένδρων, την επιτυχή συνύπαρξη επικονιαστριών ποικιλιών, την παρουσία εντόμων επικονιστών, τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Γενικά, είναι αναμενόμενη κάποιου βαθμού παρενιαυτοφορία και η εμφάνιση καλών και κακών χρονιών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλά άλλα δένδρα.
Η βελτίωση της επικονίασης του αβοκάντο αποτελεί πρόκληση και πεδίο έρευνας παγκοσμίως.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Γενικά ευδοκιμεί στο υποτροπικό κλίμα, όπου τα καλοκαίρια είναι θερμά και ξηρά και οι χειμώνες υγροί και ήπιοι, χωρίς πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Με την κλιματική αλλαγή, πολλές νέες περιοχές είναι πλέον υποψήφιες για αποδοτική καλλιέργεια.
Αποδίδει πολύ καλά σε διαφορετικά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία, όξινα έως ελαφρά αλκαλικά (ΡΗ 5,5 – 7,5), αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση και αερισμό.
Η άρδευση, με νερό καλής ποιότητας, είναι απαραίτητη. Γενικά απαιτείται περίπου το ύψος άρδευσης της πορτοκαλιάς μέχρι 10% επιπλέον.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Ο καρπός του αβοκάντο ανήκει στα ονομαζόμενα κλιμακτηριακά φρούτα, δηλαδή η ωρίμανση γίνεται μετά την συγκομιδή. Όσο παραμένει στο δένδρο δεν ωριμάζει ή ωριμάζει πάρα πολύ αργά.
Είναι συχνό φαινόμενο, στο δένδρο να συνυπάρχουν καρποί ασυγκόμιστοι και νέα καρπίδια, δηλαδή δύο γενεών. Αυτή η συμπεριφορά δίνει το πλεονέκτημα της μεγάλης ευελιξίας στις συνθήκες και το χρόνο της συγκομιδής.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν είναι πολύ δύσκολη, αλλά η εγκατάσταση μιας νέας φυτείας είναι, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει τοπική ή ατομική γνώση και εμπειρία.
Χωρίς καθοδήγηση, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, η πιθανότητα αποτυχίας είναι μεγάλη, έστω και αν οι κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες είναι ιδανικές.
Ο παραγωγός θα πρέπει οπωσδήποτε να κατανοήσει ότι, το αβοκάντο έχει τη δική του γλώσσα και κουλτούρα, διαφορετική από τα άλλα δένδρα και να προσπαθήσει να την μάθει.
Οι «συνταγές» έχουν αξία, αλλά θα πρέπει να αποκωδικοποιηθούν και εξατομικευτούν σε κάθε περίπτωση.